Walka z kamieniem ⋆ Usługi Hydrauliczne Jarosław Sadowicz
Zmorą Polaków jest oczywiście twarda woda w kranach. Skutkuje ona gorzkim smakiem napojów i posiłków, jakie spożywamy na co dzień. Największe zagrożenie stwarza ona jednak dla urządzeń elektrycznych, a w szczególności kotłów, zmywarek, podgrzewaczom i pralkom. Polska woda znajduje się w przedziale wody twardej – 15 – 21 dH, a dokładniej jej twardość wynosi 18° dH. Najgorzej mają natomiast mieszkańcy województwa świętokrzyskiego, u których stwierdza się najtwardszą wodę w kraju.
Problematyczny nadmiar
Nadmierna ilość soli magnezu i wapnia oraz metali wielowartościowych rozpuszczona w wodzie skutkuje osadzaniem się kamienia. Woda ta powszechnie nazywana jest więc twardą. Zjawisko to jest powszechnie występujące zarówno w domach, jak i miejscach procesów produkcyjnych. Często stosuje się więc zmiękczacze do wody, bez świadomości, jakie konsekwencje niesie za sobą całkowicie miękka woda
Twarda woda i jej negatywne skutki
- Podlewanie twardą wodą źle wpływa na rośliny domowe i ogrodowe
- Zmniejsza się wydajność podgrzewaczy do wody, nawet do 20%
- Nasz naskórek staje się szorstki i wysuszony, a nasze włosy są matowe i nieprzyjemne w dotyku
- Zwiększa się znacznie ryzyko awarii sprzętów AGD, w szczególności pralek i zmywarek
- Nasze posiłki mogą już nam tak nie smakować, ponieważ twarda woda nadaje potrawom i napojom gorzkawy posmak
- Armatura w naszym domu znacznie częściej będzie wymagała czyszczenia, aby kamień pozostawiany przez wodę nie pozostał na stałe
- Wyprane w twardej wodzie tkaniny są nieprzyjemne w dotyku i szybciej tracą kolor
- Nawet mycie naczyń ręcznie nie poprawia stanu w porównaniu ze zmywarką. Nadal będą one matowe i często niedomyte
- Twarda woda zmusza nas do zwiększenia ilości używanych chemicznych środków i kosmetyków, przez co wydajemy dużo więcej pieniędzy, a dodatkowo degradujemy stan środowiska naturalnego
Twarda zmienia się w miękką
Zmiękczanie wody może być wykonywane na kilka sposobów. Głównym celem jest jednak w każdym z tych przypadków to samo – częściowe bądź całkowite usunięcie soli wapnia i magnezu oraz metali wielowartościowych. Może was zastanawiać, skąd ta różnica między częściowym, a całkowitym zmiękczeniem wody. Otóż optymalnym stopniem twardości jest przedział 50 – 60 mg CaCO3. Można jednak śmiało całkowicie wyzbyć się wspomnianych soli i całkowicie zmiękczyć wodę. Nie ma to żadnych negatywnych skutków, jedyne co, to musimy sprawdzić, czy nie odczuwamy żadnego dyskomfortu podczas użytkowania takiej wody.
Wśród najpopularniejszych sposobów na zmiękczanie wody, wyróżniamy:
- Destylację – jest to jednak sposób, który powoduje całkowite odmineralizowanie wody. Dodatkowo łączy się to z dużymi kosztami, przez co jest sposobem rzadko wykorzystywanym, szczególnie w przemyśle.
- Metoda termiczna – sposób ten polega na podwyższeniu temperatury wody do co najmniej 37 oC. Dzięki temu następuje termiczny rozkład kwaśnych węglanów magnezu i wapnia. Jest to jednak metoda wykorzystywana wyłącznie jako poprzedzenie innych metod. Powodem jest fakt, iż ogrzewanie wody usuwa tylko twardość węglanową. Pominięta zostaje więc twardość niewęglanowa oraz spowodowana częściową rozpuszczalnością wytrąconych węglanów wapnia i magnezu – twardość resztkowa.
- Metody chemiczne – metody te mają na celu wytrącenie nierozpuszczalnych osadów lub wiązaniu w związki kompleksowe jonów wapnia i magnezu. Wyróżniamy więc dwie:
- Sodowo – wapienna – przeprowadza się ją w temperaturze 60- 80 stopni Celsjusza. Polega ona na wykorzystaniu gaszonego wapna, które ma na celu obniżenie twardości przemijającej (węglanowej) oraz sody, która powoduje wytrącenie się soli powodujących twardość wody niewęglanową.
- Fosforanowa – fosforan trójsodowy wchodzi w reakcję z jonami magnezu i wapnia. Tworzą nierozpuszczalne fosforany wapnia i magnezu, co w rzeczywistości skutkuje jedynie niewielką ilością twardości szczątkowej.
- Metoda fizykochemiczna – wykorzystuje jonity bądź wymieniacze jonowe, czyli ciała stałe nieograniczone albo organiczne nierozpuszczalne w wodzie. Dzięki nim dochodzi do wymiany jonów z jonami, które są w otaczającym je roztworze.
Zmiękczona woda
O twardej wodzie wiecie już dużo, może czas na drugą skrajność – czyli całkowicie miękka woda, która wcale nie jest taka świetna, jakby się wydawało. Informowaliśmy już Was, że optymalne stężenie CaCO3 wynosi od 60 do 80 mg. Warto jednak znać konsekwencje całkowitego wyzbycia się twardości w wodzie. Jedyna konsekwencja, o jakiej mówiliśmy, to zmieniony smak wody, do którego ciężko się przyzwyczaić. Niektórzy mogą wręcz odczuwać wspomniany dyskomfort. Negatywny wpływ całkowicie miękkiej wody odczuje również sprzęt AGD oraz instalacja, pod warunkiem, że jest ona miedziana. Obie te rzeczy to oczywiście połączenie metalu i miękkiej wody. Zachodzi więc reakcja, w której wytwarza się korozja, która jest bardzo szkodliwa, ponieważ doprowadza do niechcianych awarii. Ostatnim mankamentem miękkiej wody jest problem z detergentami oraz kosmetykami. W przypadku bardzo twardej wody mówiliśmy o problemie z nadużywaniem tych środków, natomiast w tym przypadku możemy mówić o problemie usunięcia środków chemicznych. Zużywamy przez to znacznie więcej czasu i wody.